Fotoarkiv » Fotografier av Maria Pannula

Masthead header

No ”no right click” script

På mina tidigare versioner av hemsidor och blogg har jag haft lite olika script och meta-taggar för att elaka människor inte ska spara hem mina bilder till sina datorer. Anledningen till att jag började med dem var att jag jag tidigare köpte (handritad) grafik och en av villkoren i köpen var att man just hade no right click-script på sin hemsida, så jag satt dit dem och där har de fått sitta år efter år av bara farten, men man kan ju undra varför, den som vill kan ändå spara ned vilken bild som helst på fem röda sekunder, visst stoppar de en del men för andra är det som röda skynken.

Det enda man kan hoppas är att de som tittar ens bilder respekterar att:

Inga foton får användas utan tillstånd.
Man kan alltså få låna bilder bara man kommer ihåg att fråga först.
Alla fotografier är skyddade enligt lagen om upphovsrätten.

För dig som tror att no right click-script hjälper.

Här är några alternativ på hur man kan göra

 • För att ingen som inte kan ska råka lära sig något som de inte vet har jag tagit bort hur man kan göra.

Istället så kan jag bara tillägga att upphovsrättslagen gäller fullt ut på Internet dvs. du kan ej publicera en bild som har någon annan som upphovsman. Du kan lika lite ta en bild från Internet och använda den på din egen hemsida utan tillstånd av upphovsmannen.

 • Cia17 januari, 2011 - 22:14

  Ohh ja jag verkligen avskyr sidor med no right click… Din fick gå för att du är så bra 😉

  Jag högerklickar jämt på länkar för att öppna dem i egen flik och inte nytt fönster. Tänker inte ens på att jag gör det fören det inte går.

  Toppen att du tagit bort det.

  Och du ser det precis som jag vill någon stjäla så gör de det. Jag har dock fått några sidor nedplockade när de stulit bilder av mig. Det tog inte ens lång tid då jag har originalfilen och det har inte de.

  Jo de hade stulit massor med bilder på mig och mina vänner när vi festade. Vi hade hamnat på hmmm lite porriga sidor som flickorna i huset bredvid typ.ReplyCancel

  • Maria18 januari, 2011 - 09:36

   Jag högerklickar också på länkar hela tiden för att öppna dem i en ny flik, det är så mycket bättre än att behöva få dem i ett nytt fönster.ReplyCancel

 • Cia17 januari, 2011 - 22:24

  När jag var inne på ”Om sidan” Ligger det en del kod runt. Är det meningen eller har det bara råkat bli lite knas?ReplyCancel

  • Maria18 januari, 2011 - 09:33

   Vad bra att du såg det för det hade jag glömt bort.
   Har lagt dit den rätta koden så nu ser det ut som det ska.ReplyCancel

 • Anneli - A'la Foto19 januari, 2011 - 16:23

  Jag håller med Cia att jag avskyr också såna jag inte kan högerklicka på länkarna på men å andra sidan vill jag ha min egen sida högerklicksskyddad. Det stoppar ändå ganska många….om de inte får lära sig som du just nu lär dem! Och mig…jag har lärt mig mycket nu tack vare din lektion! ;O)
  Visst stoppar det inte alla för vill man så går det…om inte annat så göra en skärmdump…men ändå. Det visar att man inte vill!

  Jag önskar dig så klart ett underbart 2011 också…med massor av fotomöjligheter och härligt liv! :O))

  kram!ReplyCancel

  • Maria19 januari, 2011 - 17:30

   Anledningen till att jag skrev hur man gör var inte för att lära någon idiot att stjäla bilder utan för att de som använder ”no right click”-script ska få en uppfattning om hur lite det egentligen skyddar.

   Jag funderar på något diskret copyright-text över bilderna men nja, det är ju inte speciellt snyggt.

   Det vore tråkigt om någon använde mitt inlägg för att lära sig stjäla bilder så jag kommer nog att ta bort punkterna om hur man kan gå tillväga.

   KramReplyCancel

 • catja27 januari, 2011 - 22:19

  Ärligt talat så tror jag inte att värst många bilder stjäls i syfte att användas på andra ställen. Visst är det trist om någon snor ens bild för att sätta sig själv som fotograf…men samtidigt får man nästan försöka se det som smickrande istället. Jag var själv på väg att sätta no-right-click på min sida som du säkert minns men kom fram till att det var meningslöst. Tror inte jag har många bilder man skulle vilja sno, om ens någon.

  Folk sätter stora copyrighttecken över sina bilder som föreställer ett träd, ett frusen nypon, en ros or whatever. Vem har något ut av att stjäla det? Nätet finns fullt av sådana man lagligt kan ladda ner. Nä, ärligt så tror jag att många tror sig vara större ’fotografer’ än vad de är, rent allmänt alltså. Hur många ggr kommer man inte till bloggar med superdåliga bilder där folk varnar andra för att sno deras bilder? Blir fnissig varje gång. Lägger man upp bilder på sig som visar mer än man vill ska spridas (festbilder, bara bröst etc) tycker jag att man får skylla sig lite själv. Faktiskt. Är det något som sprids så är det väl oftast sådana bilder. Det lägger varken du eller jag upp. 😉 Konklusion: Det man absolut inte vill ska spridas vidare ska man ge fanken i att lägga ut annars finns det en risk att de ’stjäls’.

  tjoflöjt!

  /catjaReplyCancel

  • Maria29 januari, 2011 - 09:40

   Du har du skrivit precis vad jag tänkte men lite feg som man är så vågade jag inte lufta mina tankar ordentligt.ReplyCancel